Evaluare corectă pentru siguranță financiară
Blog

O zi din viața unui evaluator. Capitolul 2: Spațiul verde

Postat de
Anuța Stan

Poate că ți-ai dat seama până acum dacă ai fost interesat să cumperi o casă, că în unele cartiere rezidențiale (respectiv casele înșiruite, cele cu accesul în proprietate foarte aproape de drum) nu este suficient documentul cadastral pentru întregul complex.

Practic, la aceste tipuri de cartiere, se fac dezmembrări cadastrale ale terenului. Astfel, o unitate locativă de acest gen, o casă, are următoarele:

– 1 extras de carte funciară al construcției (casa în sine);
– 1 extras de carte funciară pentru fiecare loc de parcare;
– 1 extras de carte funciară al grădinii din spate;

Te întrebi de ce? Pentru că locul de parcare, grădina și construcția se vând cu cote diferite de TVA (pentru anumite tipuri de credit), iar transferul proprietății la notariat se face clar după numere cadastrale diferite.

Iată, mai departe, o situație cu care ne-am confruntat luna trecută:

Clientul a venit către noi după ce a cumpărat proprietatea: o casă cu loc de parcare și un spațiu verde cu gazon, îngrădit, în care avea acces doar el prin ieșirea din spate, din living.

În cadrul inspecției, clientul avea actele fără extras de carte funciară pentru grădina și pentru locul de parcare. Practic, el nu știa că în contractul pe care îl încheiase cu dezvoltatorul, nu erau incluse și locul de parcare și grădina.

Dat fiind că dezvoltatorul nu era acolo în timpul inspecției, am discutat cu clientul și i-am explicat situația documentelor și care îi sunt opțiunile din punct de vedere legal.

Clientul s-a dus să discute cu dezvoltatorul, care, pentru a nu renunța la contractul semnat, i-a oferit un discount pentru prețul grădinii.

Din experiență știm că sunt mulți clienți care nu cunosc foarte bine documentele de cadastru și se bazează doar pe ce le spune dezvoltatorul fără să poată verifica exact. În cazul acesta, am ajutat clientul să înțeleagă actele pe care le-a primit și i-am explicat de ce mai are nevoie ca să poată fi proprietar legal al terenului pe care l-a cumpărat.

Așa că dacă vrei să îți cumperi pe viitor o casă sau un apartament, fii atent la cartea funciară iar dacă întâmpini greutăți, suntem doar la un telefon distanță.

Când ieșim, observ o săpătură în exteriorul gardului. Mă apropii și dau pământul la o parte cu mâna. Așa am descoperit butelia care de abia fusese îngropată și la care era conectată centrala ca să pară că este branșată la rețeaua de gaze:

– Ați mai făcut vreo modificare de curând?
– Nu, de ce?

Îi povestesc despre butelia pe care am găsit-o. Am renunțat să mai continuăm evaluarea și am plecat, informând clientul în legătură cu ce s-a întâmplat.”

Desigur, clientul a renunțat la achiziție, însă partea cea mai bună este că l-am ajutat, în final, să ia o decizie informată

Vrei să citești mai multe articole?

Posibil să fii interesat de

Impozitare
Ce ar trebui să știe companiile despre impozitul pe clădiri
Citește mai mult
Blog
Facilitați fiscale pentru capitaluri proprii pozitive!
Citește mai mult
Blog
Capitalurile proprii ale unei companii
Citește mai mult
Evaluare corectă pentru siguranță financiară