Procedura de Insolvență
Insolvența este o situație care apare atunci când o societate nu mai are resursele necesare pentru a-și plăti datoriile către furnizori, bănci, autorități de stat sau alți creditori.
În cadrul procedurii de insolvență, evaluatorul autorizat este unul dintre actorii cu un rol foarte important. Acest rol este îndeplinit prin înțelegerea impactului pe care îl are rezultatul evaluării asupra deciziilor pe care părțile implicate trebuie să le ia pentru societățile respective.
FairValue are experiență notabilă în evaluarea bunurilor în cadrul procedurii de insolvență.
Echipa include evaluatori autorizați care dețin și calitatea de practician în insolvență, ceea ce constituie un atu pentru înțelegerea facilă a etapelor care se parcurg în cadrul procedurii. Ca evaluatori autorizați, trebuie să respectăm atât Standardele de Evaluare a Bunurilor cât și legislația în vigoare la data evaluării. Înainte de a proceda la evaluarea patrimoniului debitoarei, înțelegerea etapei procedurale în care se află societatea este esențială. După identificarea etapei din procedură, în urma discuțiilor cu practicianul în insolvență, stabilim tipul de valoare (valoare de piață și/sau valoare de lichidare) pe care urmează să-l estimăm și premisa în care se va estima valoarea.
Spre exemplu, conform SEV, valoarea de lichidare se poate determina în două premise: vânzare ordonată sau vânzare forțată. Diferențele între valoarea de piață și valoarea de lichidare în premisa vânzării forțate pot fi semnificative. De aceea, este foarte important ca tipul și premisele valorii să fie discutate și stabilite împreună cu practicianul în insolvență înainte de începerea evaluării. Legea prevede necesitatea întocmirii unor rapoarte de evaluare pe parcursul procedurii insolvenței, în cadrul mai multor etape ale acesteia.
Anul 2024, FairValue marcheză extinderea servicilor în zona de restructurare și insolvență prin atragerea unor specialiști și crearea unei noi divizii – Fair Revive
În etapa de observaţie, administratorul judiciar analizează situaţia juridică şi patrimonială a societăţii pentru a determina dacă sunt perspective reale pentru salvarea societăţii, pe baza unui plan de reorganizare, sau, după caz, dacă societatea trebuie lichidată, deoarece aceasta nu mai poate fi revitalizată.
În etapa de faliment, toate operațiunile procedurii sunt îndreptate către lichidarea averii debitorului. Bunurile vor fi evaluate atât în bloc, cât și individual.
Cererea de evaluare din partea administratorului judiciar, în care sunt specificate premisele evaluării
Procesul verbal de inventariere a patrimoniului societății debitoare, împreună cu lista activelor identificate
Documente de proprietate și documentație cadastrală pentru bunurile imobile deținute
Documente de proprietate și documentație tehnică pentru mașinile și echipamentele deținute