Evaluare corectă pentru siguranță financiară
Blog

Imobilele încadrate în clase și categorii de risc seismic și implicațiile asupra acordării unui credit

Postat de
Horia Sfrenț

Potrivit studiilor de specialitate, Bucureștiul este capitala europeană care prezintă cel mai mare risc seismic. Peste 350 de clădiri sunt încadrate în clasa 1 de risc seismic. În realitate însă, lista imobilelor vulnerabile este mult mai mare.

Pe site-ul Primăriei Capitalei poți găsi Lista cu imobilele expertizate tehnic, iar în cazul în care te-ai hotărât să-ți achiziționezi un apartament într-un bloc vechi, construit înainte de 1990, sfatul nostru este să verifici dacă acel imobil se află pe listă pentru a evita unele situații neplăcute care se pot ivi în procesul de acordare a creditului.

Cu o experiență în domeniul evaluărilor de peste 17 ani, FairValue are o colaborare de succes cu toate instituțiile bancare și îți putem confirma că, atunci când vorbim de garantare bancară, normele de acceptare în garanție a unei proprietăți sunt destul de stricte când vine vorba de riscul seismic.

Dacă și imobilul pe care tu îți dorești să-l achiziționezi prin credit se află într-una dintre clasele de risc seismic menționate mai jos, trebuie să ții cont de câteva aspecte:
- imobilele încadrate în clasele de risc Rs I și II sau în categoriile de urgență U1 și U2 nu sunt acceptate în garanție de majoritatea băncilor. Unele instituții bancare acceptă în garanție aceste proprietăți, cu condiția ca imobilul să fie asigurat de una dintre companiile de asigurare agreate de banca respectivă;
-  proprietățile incluse pe Lista imobilelor neîncadrate în categorii de urgență sau în clase de risc corespunzătoare – în ceea ce privește aceste proprietăți instituțiile bancare sunt ,,îngăduitoare’’, aceste imobile fiind acceptate în garanție, dar cu condiția ca imobilul să fie asigurat de una dintre companiile de asigurare agreate de banca respectivă. Unele instituții bancare solicită suplimentar și o Expertiză Tehnică MLPAT care să încadreze imobilul într-una din clasele de risc seismic.

Sunt situații în care clienții, din dorința de a achiziționa apartamentul într-un timp foarte scurt, fiind poate presați de factori externi (vânzător, necesitatea unei locuințe etc.), omit căutarea imobilului pe Lista imobilelor expertizate tehnic.

Când solicitarea ajunge în etapa evaluării și evaluatorul constată că imobilul este înscris într-una din categoriile și clasele Listei, apar două situații:

a)   solicitarea de evaluare este anulată de finanțator dacă imobilul nu poate fi luat în garanție;

b)   clientul se răzgândește cu privire la achiziționarea imobilului respectiv.

Fiecare instituție bancară are procedura internă proprie, iar normele de acceptare în garanție sunt diferite. Sfatul nostru este ca în momentul în care identifici imobilul dorit pe Listă să discuți cu ofițerul de credit acest aspect sau să apelezi la unul dintre specialiștii noștri pentru a te putea îndruma în soluționarea acestei situații.

Pentru tine omiterea acestui aspect poate însemna timp și bani irosiți.

Cumpără responsabil!

Vrei să citești mai multe articole?

Posibil să fii interesat de

Impozitare
Ce ar trebui să știe companiile despre impozitul pe clădiri
Citește mai mult
Blog
Facilitați fiscale pentru capitaluri proprii pozitive!
Citește mai mult
Blog
Capitalurile proprii ale unei companii
Citește mai mult
Evaluare corectă pentru siguranță financiară