Evaluare corectă pentru siguranță financiară
Proprietăți imobiliare

Evaluari la malul marii – partea I

Postat de
Daniel Dima

Inca de cand am inceput sa merg in vacante pe cont propriu am mers in fiecare an la mare in acelasi loc: MAMAIA.

La inceput am mers bineinteles in zona vechilor hoteluri din statiune pentru ca nu existau alte variante. Apoi am avansat spre zona de Nord.

O data cu deschiderea in anul 2006 a Autostrazii Soarelui pe segmentul Bucuresti – Fetesti am observat o intensificare a traficului spre litoralul romanesc. Ulterior, din 2012, cand autostrada a fost finalizata pana la Constanta, a fost facilitat accesul turistilor din Bucuresti si orasele apropiate catre Litoralul Romanesc si a crescut foarte mult turismul de weekend.

Daca in perioada 2000 – 2006 nu exista altceva in afara de zona holtelurilor mostenite din timpul comunismului si superbele plaje salbatice Vadu si Corbu, incet incet a inceput sa se dezvolte zona Mamaia Nord – vedeta zilelor noastre.

In perioada 2012-2014, in zona Mamaia Nord au fost 1-2 hoteluri noi rasarite intre numeroase tufisuri si zone neamenajate, apoi cateva vilute dichisite si cu servicii de foarte buna calitate printre altele care ofereau servicii de calitate medie, dar toate acestea la o oarecare distanta de mare.

In ultimii 3-4 ani a avut loc o explozie a constructiilor in zona Mamaia Nord, cu o raspandire tot mai mare catre Navodari: incepand de la Summerland pana la vechea Tabara. S-au construit foarte multe blocuri atat in zona Promenada si DC86, cat si intre DC86 si canal. Ca regim de inaltime intalnim blocuri cu 5 pana la 10 etaje in zona delimitata de mare si bulevard, unde sunt cele mai cautate apartamente pentru privelistea oferita, iar pe partea dintre bulevard si canal blocurile nu depasesc inaltimea de 5-6 etaje.

Apartamentele au suprafete cuprinse intre 40 – 60 mp pentru cele de 2 camere, iar unele apartamente de 3 camere si cele cu mai multe camere depasind 100 mp, finisajele fiind in cele mai multe cazuri unele de calitate superioara. Ca si compartimentare, majoritatea au bucatarii open space, camere mari, cele de la etajele superioare fiind concepute cu terase generoase. O alta tendinta a dezvoltatorilor este sa ofere in cadrul complexurilor de locuinte si piscine private de care sa se bucure toti locatarii.

Pentru un teren in Mamaia Nord ofertele de vanzare se situaza intre 300 euro/mp si 800 euro /mp, pretul fiind influentat de pozitionare, suprafata, deschidere dar si de indicatorii urbanistici din zona respectiva.

Numarul constructiilor a crescut foarte mult de la cateva sute la peste 1000 de unitati locative pregatite pentru vanzare anual.

Pretul apartamentelor variaza in functie de zona, suprafata acestora si facilitate oferite de catre dezvoltator, fiind cuprins intre 1250 euro/mp in zona cuprinsa de bulevard si canal,  ajungand si chiar depasind 2000 euro/mp in zona cluburilor si in blocurile din prima linie cu vedere directa la mare, tendinta fiind una de crestere.

Nivelul serviciilor oferite in zona Mamaia Nord a crescut in ultima perioada raportate la cerere si la preturile platite pentru servicii in aceasta zona.

Experienta crizei Covid19 indica faptul ca tot mai multe familii vor opta catre inchirierea unui apartament pe litoral in blocurile/vilele nou construite pentru sezonul 2020 in pofida rezervarilor standard la hoteluri specifice anilor precedenti.  

Vrei să citești mai multe articole?

Posibil să fii interesat de

Impozitare
Ce ar trebui să știe companiile despre impozitul pe clădiri
Citește mai mult
Blog
Facilitați fiscale pentru capitaluri proprii pozitive!
Citește mai mult
Blog
Capitalurile proprii ale unei companii
Citește mai mult
Evaluare corectă pentru siguranță financiară