Evaluare corectă pentru siguranță financiară
Impozitare

Vești pentru proprietarii de clădiri!

Postat de
Mihaela Moisa

Finele anului2020 aduce modificări și completări Legii 227/2015 (prin Legea nr.296/2020) printre care amintim:

În cazul persoanelor FIZICE care dețin clădiri cu destinație mixtă: dacă proprietarul imobilului are sediul firmei la el acasă, dar nu își deduce utilitățile (acestea sunt plătite de proprietar ca persoană fízică) – NU mai este necesară întocmirea unui raport de evaluare, deoarece calculul impozitului pe clădire se va face de catre autoritățile locale.

A rămas încontinuare necesară întocmirea unui raport de evaluare dacă utilitățile sunt plătite de persoana juridică (aceste cheltuieli sunt deduse de către firmă).

O modificare importantă este faptul că persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2020 au în proprietate cladiri cu destinație mixtă au obligația să depună o declarație pepropria răspundere, până la data de 15 martie 2021 inclusiv, privind suprafața folosită în scop nerezidențial (excepție fac cei care au declarat până la 31 decembrie 2020 suprafețele folosite în scop nerezidențial în conformitate cu modelul ITL 001-2016).

Tot referitor la cladirile cu destinație mixtă, când proprietarul nu declară la organele fiscale suprafața folosită în scop nerezidențial, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 0,3% asupra valorii impozabile determinata de autoritatea locală conform modului de calcul pentru imobile rezidențiale deținute depersoanele fizice (completare la art. 459, alin. 3).

 

Pentru proprietarii de clădiri persoane JURIDICE, vestea este că se modifică termenul pentru depunerea unei declarații cu privire la valoarea impozabilă, pentru a se păstra o cotă de impunere redusă, de la 3 ani la 5 ani, dar această modificare este valabilă începand cu anul fiscal 2022.

Pentru anul 2021, pentru a evita creșterea cotei de impunere, firmele care au realizat ultima evaluare în anul 2018 trebuie să solicite un nou raport de evaluare și să depună declarația cu privire la noua valoare impozabilă până la 31.03.2021.

Începând din anul 2022, firmele care și-au realizat ultima evaluare în anul 2019 pot decide amânarea evaluării până în anul 2024.

 

De asemenea, persoanele fizice care dețin clădiri cu utilizare nerezidențială trebuie să depună în primul trimestru al anului 2021 declarația cu privire la valoarea impozabilă actualizată pe baza unui raport de evaluare, deoarece expiră termenul de 5 ani prevăzut de lege.

Vrei să citești mai multe articole?

Posibil să fii interesat de

Impozitare
Ce ar trebui să știe companiile despre impozitul pe clădiri
Citește mai mult
Blog
Facilitați fiscale pentru capitaluri proprii pozitive!
Citește mai mult
Blog
Capitalurile proprii ale unei companii
Citește mai mult
Evaluare corectă pentru siguranță financiară