Evaluare corectă pentru siguranță financiară

,,Vreau să știu valoarea proprietății pe care vreau să o cumpăr.’’ a fost răspunsul unuia dintre clienții care a apelat ieri la serviciile noastre de evaluare.

Ce putem să înțelegem din acest răspuns? Faptul că valoarea reprezintă, din perspectiva clientului, principalul element în procesul de evaluare.  

Dar ce reprezintă valoarea? Valoarea este o opinie autorizată, fie asupra celui mai probabil preț care ar fi plătit pentru un bun, în cadrul unui schimb, fie asupra beneficiilor economice rezultate din deținerea acelui bun.

Într-un proces de evaluare, indiferent de tipul bunului supus evaluării, este esențial ca tipul valorii să fie adecvat termenilor de referință și scopului evaluării, deoarece tipul valorii poate influența sau chiar dicta selectarea metodelor de evaluare, a datelor de intrare și a ipotezelor și, în final, concluzia evaluatorului asupra valorii.

Potrivit Standardelor de evaluare, tipurile valorii sunt definite astfel:

- Valoarea de piață;

- Chiria de piață;

- Valoarea echitabilă;

- Valoarea de investiție/subiectivă;

- Valoarea justă;

- Valoarea sinergiei;

- Valoarea de lichidare.

Ce reprezintă fiecare tip al valorii și cărui scop i se adresează? La aceste două întrebări vom răspunde într-un articol viitor unde vom detalia toate aceste aspecte.

Evaluatorul alege tipul (sau tipurile) relevant(e) al valorii în conformitate cu termenii de referință și scopul evaluării. Identificarea și selectarea unui tip al valorii trebuie realizate de evaluator luând în considerare instrucțiunile și informațiile primite de la client și/sau reprezentanții acestuia. Din acest motiv, recomandarea noastră este de a-i furniza evaluatorului de la început toate informațiile și documentele solicitate pentru a putea înțelege și răspunde solicitării tale.

Dacă nu ai găsit încă un evaluator care să-ți răspundă tuturor întrebărilor legate de procesul de evaluare, poți apela cu încredere la unul dintre evaluatorii FairValue.  Cei peste 70 de evaluatori autorizați din întreaga țară, majoritatea seniori în domeniu, sunt gata să-ți răspundă oricărei solicitări. Tot ce trebuie să faci este să apelezi acum cu încredere la aceștia.

Noi garantăm pentru profesionalismul lor.

Vrei să citești mai multe articole?

Posibil să fii interesat de

Impozitare
Ce ar trebui să știe companiile despre impozitul pe clădiri
Citește mai mult
Blog
Cum măsurăm valoarea activelor?
Citește mai mult
Blog
Facilitați fiscale pentru capitaluri proprii pozitive!
Citește mai mult
Evaluare corectă pentru siguranță financiară