Evaluare corectă pentru siguranță financiară
Blog

FairValue în ,,era digitalizării”

Postat de
Ramona Cojocaru

Tehnologia a evoluat cu o rapiditate extraordinară în ultimele decenii și nu dă semne că va stagna, ba dimpotrivă, va avea un trend ascendent continuu.

FairValue ține pasul cu progresele tehnologice, dar fără a pune mai prejos nevoile și așteptările clienților. Și pentru că vrem să fim tot timpul aproape de clienții și partenerii noștri, ne-am hotărât să împărtășim povestea noastră și principalele progrese de-a lungul anilor de activitate.

Știm cu toții că toate începuturile sunt dificile, dar dacă îți stabilești obiective clare și măsurabile, cu siguranță le vei duce la bun sfârșit.

FairValue și-a început activitatea în anul 2005, aceasta fiind desfășurată de către fondatorii Anuța și Laurențiu Stan. Pentru că am pus accent pe corectitudine și standarde înalte încă de la început, acestea au avut drept efect creșterea volumului de lucrări în primii doi ani, iar numărul evaluatorilor din echipă a crescut, atât în București, cât și în întreaga țară. Astfel, a devenit dificil să asigurăm o evidență clară și la zi a solicitărilor clienților, a rapoartelor de evaluare, a veniturilor generate și a costurilor aferente. Simțind nevoia de o schimbare semnificativă am înlocuit clasicul tabel în care introduceam detalii despre lucrările efectuate cu un sistem informatic performant.

În 2007 am pornit dezvoltarea unui software de tip ERP personalizat, deoarece la acel moment nu am identificat nicio soluție software deja dezvoltată, potrivită pentru activitatea de evaluare. Procesul de dezvoltare a software-ului nu a fost unul facil, dar ne-a ajutat foarte mult să clarificăm și să formalizăm etapele fluxului de lucru, de la inspecția bunurilor până la predarea raportului de evaluare final. Un an mai târziu, în 2008, am lansat aplicația într-o primă versiune, pe care am denumit-o FairValue InfoShare. Ulterior, vreme de aproape 10 ani, am dezvoltat permanent soluția software cu noi module utile evaluatorilor FairValue.

Odată cu primirea comenzii de evaluare cu numărul 100.000, în anul 2017, am decis că a venit vremea ca InfoShare să primească un upgrade semnificativ care să înglobeze noile tehnologii. Astfel, pornind de la structura aplicației existente, am dezvoltat o versiune mult îmbunătățită, care urmărește fidel pașii pe care îi parcurgem în cadrul procesului de evaluare, de la primul contact cu clientul până la predarea rezultatului final al serviciului prestat, raportul de evaluare.

Pentru a eficientiza și mai mult fluxul nostru de lucru, am implementat realizarea inspecției (vizionării) bunurilor evaluate cu ajutorul unei aplicații mobile, care poate fi instalată pe orice smartphone sau tabletă.

Datele preluate de către evaluator la fața locului prin intermediul aplicației mobile se transmit în timp real către serverul principal, iar acestea sunt disponibile imediat pentru procesare în cadrul raportului de evaluare. Astfel, raportul de evaluare poate fi finalizat într-un timp mult mai scurt.

Un beneficiu foarte important al digitalizării este protejarea mediului înconjurător. Prin folosirea InfoShare am eliminat, în mare măsură, utilizarea hârtiei în cadrul procesului de evaluare. Din păcate, peste 50.000 de copaci sunt tăiați anual pentru fabricarea hârtiei, acest fapt conducând la degradarea mediului. Ținta noastră este ca în următorii doi ani să nu mai utilizăm deloc hârtia și celelalte materiale de papetărie necesare, prin folosirea eficientă a funcțiilor aplicației informatice.

Bineînțeles că nu ne vom opri aici!

Extindem funcționalitățile InfoShare prin automatizarea completării informațiilor în raportul de evaluare, eficientizând fluxul de lucru. Este important să specificăm că nu este vorba despre automatizarea completă a emiterii raportului de evaluare, deoarece profesia noastră implică utilizarea raționamentului profesional al evaluatorului, care nu poate fi înlocuit de inteligența artificială.

FairValue, prezentă pe piața evaluărilor de peste 17 ani, a dezvoltat o bază de date proprie cu tranzacții, din care vom extrage diferite statistici utile publicului larg. De asemenea, având la dispoziție foarte multe informații despre comportamentul participanților pe piața imobiliară, acestea pot fi utilizate și în cadrul unor misiuni de evaluare globală a unor portofolii de proprietăți imobiliare în scopul îndeplinirii unor cerințe legislative (reevaluări periodice ale garanțiilor imobiliare deținute de bănci sau reevaluări ale unor fonduri de investiții în imobiliare).

Da, suntem în era digitalizării și am învațat să folosim inteligent tehnologia în favoarea clientului. Vom continua să integrăm inovațiile tehnologice în activitatea noastră zilnică, scopul nostru fiind să oferim în continuare servicii excelente.

Vrei să citești mai multe articole?

Posibil să fii interesat de

Impozitare
Ce ar trebui să știe companiile despre impozitul pe clădiri
Citește mai mult
Blog
Cum măsurăm valoarea activelor?
Citește mai mult
Blog
Facilitați fiscale pentru capitaluri proprii pozitive!
Citește mai mult
Evaluare corectă pentru siguranță financiară