Evaluare corectă pentru siguranță financiară
Blog

Aspecte pe care nu trebuie să le tratezi cu superficialitate când vrei să achiziționezi un apartament într-un bloc recent construit

Postat de
Ramona Cojocaru

Te-ai hotărât să-ți achiziționezi prin credit imobiliar un apartament în blocurile construite recent și îți dorești să semnezi tranzacția cât mai repede? Ai găsit un apartament la un preț mai mic față de ce indică piața imobiliară și vrei să-l achiziționezi în scurt timp pentru a nu-l pierde?

În București și Ilfov există cerere foarte mare pentru locuințe, iar în momentul în care cererea este foarte mare, câteodată, se face rabat de la calitate.

Fie că te împrumuți pe o perioadă de până la 30 de ani, fie că îl achiziționezi cu banii cash, sfatul nostru este să nu te grăbești și să te informezi cu mare atenție înainte de a realiza tranzacția.

Îți vom da câteva exemple ale aspectelor pe care trebuie să le analizezi cu o atenție sporită înainte de a achiziționa un apartament într-un bloc nou construit, respectiv: cotele indivize și părțile comune ale apartamentului, utilitățile, infrastructura și drumul de acces.

Un prim exemplu aste locul de parcare ,,gratuit”. Atenție însă, uneori, acel loc de parcare este de fapt o cotă parte indiviză dintr-un lot de teren, adică tu nu o să ai drept deplin de proprietate asupra lui. Chiar dacă pe teren este făcută trasarea locurilor de parcare, din punct de vedere juridic acele suprafețe nu sunt dezmembrate. În actele de proprietate trebuie intabulate toate cotele indivize și părțile comune de care apartamentul beneficiază (după caz: casa scării, grădina, ghena, terasa etc.), iar dacă acestea nu sunt menționate, trebuie să sesizezi această problemă dezvoltatorului sau chiar notarului care realizează documentația pentru tranzacție.

Utilitățile lipsă pot reprezenta o problemă definitorie în acordarea creditului. Unele instituții bancare nu acceptă în garanție un imobil care nu este branșat la utilități, deci pentru tine poate însemana timp pierdut și bani irosiți. Clarifică de la început cu dezvoltatorul stadiul lucrărilor pentru a nu întâmpina ulterior probleme.

Un alt aspect de care trebuie să ții cont este infrastuctura neadaptată. De multe ori, infrastructura nu a ținut pasul cu dezvoltarea pe repede înainte a zonei, iar străzile au rămas neasfaltate, fără trotuare.

Drumul de acces este un alt aspect important (pe care îl vom dezbate pe larg într-un articol viitor). Sfatul nostru este ca în momentul cumpărării unei proprietăți la care accesul se realizează printr-un drum privat să te asiguri că prin contractul de vânzare cumpărare este asigurată una dintre următoarele variante:

-  se transferă drept de proprietate pentru cote părți din drumul de acces privat;

-  se instituie servitute de trecere auto și pietonală în favoarea imobilului pe care îl cumperi;

-  promisiune notarială a dezvoltatorului privind cedarea către administrația locală a drepturilor de proprietate asupra drumului de acces.

Sfatul nostru este să nu semnezi o tranzacție fără a-ți lua măsuri de precauție și fără o verificare atentă a documentelor. Pentru a fi mai sigur pe tine, poți apela la sfatul unui specialist avizat în domeniu.

Casa visurilor poate veni la pachet cu câteva situații neplăcute dacă nu iți dedici timpul pentru a verifica și aspectele pe care noi le-am menționat mai sus.

Cumpără responsabil!

Vrei să citești mai multe articole?

Posibil să fii interesat de

Impozitare
Ce ar trebui să știe companiile despre impozitul pe clădiri
Citește mai mult
Blog
Cum măsurăm valoarea activelor?
Citește mai mult
Blog
Facilitați fiscale pentru capitaluri proprii pozitive!
Citește mai mult
Evaluare corectă pentru siguranță financiară