Apariția și dezvoltarea platformelor home sharing propune o alternativă interesantă hotelurilor tradiționale, democratizând călătoriile și permițând oamenilor obișnuiți să își împartă spațiul cu cei care au nevoie de cazare.
Platformele home sharing au un sistem de funcțioanare foarte simplu: cei care au imobile de închiriat (case, apartamente, vile, etc) le ofertă turiștilor în schimbul unei recompense (bani). Imobilele se pot închiria atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Pe lângă faptul că aceste platforme oferă cazări în toată lumea, la prețuri mult mai mici față de hoteluri, te poți bucura de o experiență de călătorie autentică într-un cadru rezidențial.
Fiecare opțiune de cazare are descriere, fotografii, poziționarea pe hartă și regulile casei. De asemenea, poți afla date despre proprietarul imobilului, poți citi comentariile despre imobil și gazdă lăsate de turiștii care au stat acolo. Prețurile pot varia în funcție de țară, oraș, cartier, dar și de condițiile imobilului.
Printre cele mai importante platforme home sharing menționez:
Airbnb (este disponibilă în 191 de țări, în România sunt circa 8.000 de gazde),
VRBO de HomeAway (este cea mai veche platformă, în Romania sunt circa 1.585 de gazde),
FlipKey (este dispobilă în 190 de țări, în România sunt circa 5.888 de gazde).

Noțiunea de home sharing este una relativ recentă pe piața imobiliară din România, cea mai cunoscută platformă este Airbnb, aceasta înregistrând în prezent aprozimativ 8.000 de gazde.
Închiriere „cu ziua” există dintotdeauna pe piața imobiliară, dar până la apariția acestor platforme cererea era destul de mică, publicitatea scumpă, iar rata de ocupare redusă.
Modelul de turism promovat de aceste platforme are impact asupra pieței imobilare din România, respectiv:
- pe teremen scurt: creșterea numărului proprietarilor care preferă să închirieze pe aceste platforme decât pe termen lung, pentru a obține un venit mai mare.
- pe termen mediu: oferta de închirieri clasice va avea un trend descendent, prin urmare și chiriile respective vor crește până la niveluri compatibile.
- pe termen lung: nivelul chiriilor – deci randamentul investiției – va avea impact asupra prețurilor.
În concluzie, modelul de turism promovat de servicii online a cutremurat deja piața imobiliară și chiar țesutul social din multe orașe ale lumii. Iar tendința aceasta începe deja să se simtă și în România, din două direcții: una perfect predictibilă, însă a cărei amploare s-ar putea dovedi surprinzătoare, și alta care acum câțiva ani ar fi părut complet neverosimilă.