Potrivit Eurostat, peste 95% dintre români au case pe numele lor. Acest procent ne face țara cu cei mai mulți proprietari din întreaga Europă.
Contextul pandemic a redefinit anumite aspecte legate de locuință, îndeosebi nevoia de optimizare a spațiului și de creșterea gradului de confort. Nevoia nou apărută de a avea un spațiu dedicat muncii de acasă i-a determinat pe români să ia în calcul achiziționarea unei locuințe individuale de tip casă cu teren. În timpul pandemiei, pe piața imobiliară cererea a fost orientată cu precădere către imobilele noi și, în mod special, pentru case individuale cu grădini și existența facilităților în apropiere, aspecte care au devenit esențiale.
Pandemia a schimbat viziunea multor români când vine vorba de locuințe, cererea fiind influențată mai mult de necesitate decât de dorință. Oamenii au simțit nevoia de spații mai mari în care să își petreacă timpul alături de familia lor. De la o locuință mică de tip apartament în bloc, oamenii au simțit nevoia să treacă la un apartament cu grădină, la un duplex sau la o casă individuală, în funcție de puterea de cumpărare a fiecăruia.
Cum în București oferta de case este limitată, mulți dintre cumpărători s-au reorientat către localitățile limitrofe ale capitalei, iar numărul tranzacțiilor încheiate pentru proprietățile din aceste zone, cu precădere în nordul Bucureștiului, au crescut începând cu anul 2020.
Din totalul tranzacțiilor cu case înregistrate în perioada 2020-2022, anul 2021 a însumat 41%, față de anul 2020, cu 30% din totalul tranzacțiilor. În 2022, din totalul tranzacțiilor înregistrate la nivelul județului Ilfov și București, 86,4% au fost realizate cu case localizate în zonele limitrofe ale Bucureștiului și doar 13,6% din tranzacțiile cu case au fost realizate în București.
Datorită creșterii timpului petrecut lucrând de acasă, distanța dintre locuință și mijloacele de transport publice nu au mai contat atât de mult, accentul punând-se pe zonele verzi și cu aer curat.
În prezent, piața imobiliară devine din ce în ce mai puțin accesibilă pentru populație, ținând cont și de contextul economic incert, prin creșterea dobânzilor și a inflației.Toate acestea pot frâna dorința românilor de a-și cumpăra o locuință, dar cu toate acestea trendul este unul în ascensiune, potrivit studiilor - chiar dacă veniturile au scăzut, romanii tot își doresc să-și achiziționeze o locuință.